Latent i imminent temporada de litigis intercontinentals
A causa de les sancions contra Cuba durant els passats mesos i va refermar d’altres anteriors, són molts els països que s’han manifestat en contra d’aquesta mesura dels Estats Units, i Espanya no és l’excepció.
A l’respecte, Josep Borrell, Ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, va avançar que nombrosos litigis legals iniciaran per part de la Comunitat Europea arran d’aquesta situació contra l’illa caribenya. Múltiples conferències sobre relacions internacionals, o més específicament entre Washington i la Unió Europea, han estat plantejades i s’espera arribar a un acord sobre el bloqueig contra l’Havana.
Raó de la temporada de litigis
El 12 de març de 1996 va sorgir la controversial Llei Helms-Burton, també anomenada Llei de la llibertat cubana i solidaritat democràtica, la qual ha tingut diverses etapes, i que per decisió de l’actual president nord-americà Donald Trump podria veure reactivada i reforçada, eliminant així múltiples possibilitats per al comerç a Cuba.
No obstant això la pressió internacional ha aconseguit aturar la implementació d’aquesta llei, sent postergada a l’almenys 3 vegades aquest any i s’espera que així continuï, ja que altrament les apel·lacions i ús de recursos de la Unió Europea seran immediates, arribant fins i tot a presentar recursos davant l’OMC (Organització Mundial de Comerç).
Impacte internacional a nivell legal
L’actual situació ha creat una fase a l’àrea legal que no té precedents, ja que literalment els legalistes implicats s’estan preparant amb totes les alternatives disponibles amb la finalitat d’enfrontar l’aplicació de l’bloqueig econòmic, comercial i financer dels Estats Units.
Però Per què implicar-se amb una situació en un altre continent? Perquè es tracta d’una acció legal extraterritorial, situació que no hauria de presentar-se sota cap circumstància. D’això es pot establir una base per a solucionar problemes internacionals utilitzant la llei com a ens mediador.